Assistència al part

El part a casa és una festa, en què els protagonistes són la dona que pareix i el seu nadó. Des del primer signe de fase prèvia al part estarem comunicades amb vosaltres. Ens direu quan les contraccions de part es tornin regulars i intenses. Encara que davant qualsevol dubte que es presenti sempre estem disponibles per ajudar a identificar la fase de part en què us trobeu. Com a norma general, nosaltres anem a casa en el moment en què en cas d’haver volgut parir a l’hospital decidiríeu marxar. A casa la dona es troba en el seu medi, la qual cosa facilita molt de per si el treball de part.

En un part a casa domina la penombra (encara que hi ha dones que prefereixen la llum), la serenitat, i el silenci, només trencat pels sons que emet la dona, i que clarament ens van orientant sobre com va evolucionant el procés. Les llevadores observem, valorem, recolzem, prevenim,… actuem en funció de les necessitats de cada dona, de cada parella, de cada procés. Intentem mimetitzar-nos amb l’ambient de manera que estem però no se’ns nota, mantenint alerta els cinc sentits en el que aquesta succeint, ja que la resta del món s’atura. Cada dona i cada part necessiten el seu ritme, el seu temps, i mai dos parts son igual. Confiem plenament en la capacitat de la dona per donar a llum, i del seu nadó per néixer, i el nostre paper és acompanyar-los vigilant el procés, d’acord, i amb plena consciència de què la nostra formació és específica per a la normalitat.

Disposem de tot el material necessari per muntar una piscina específica per al naixement a casa, i sempre és una molt bona opció on deixar-se portar per les sensacions. L’aigua a temperatura corporal alleuja les contraccions, afluixa la musculatura, distén el perineu, i permet al nadó una transició més amable entre el paradís uterí i el pit de la seva mare.

També disposem de material per solucionar possibles emergències com una hemorràgia postpart o una reanimació neonatal.